Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu

Prehľad správ

Nová zasadačka sa rysujeVytlačiť
 

Vytúžená miestnosť na Mestskom úrade vo Zvolene, v ktorej sa každý mesiac stretávajú v prvom rade poslanci mestského zastupiteľstva, sa už teší na svoju rekonštrukciu. Bude slúžiť širokej verejnosti.

3A posunute dvere.jpgKým v roku 1975, keď v novopostavenej budove okresného výboru začali prvé rokovania, bola zasadacia miestnosť ukážkou modernej architektúry a dizajnu, po 43 rokoch sa už mohla radiť skôr medzi nostalgické, múzejné kusy. „Bola zastaraná po všetkých stránkach, mala zlé technické vybavenie, hlasovaciu techniku, bola tam nefunkčná vzduchotechnika, provizórne riešenia premietania, staré rozvody, zlé osvetlenie, opotrebovaný nábytok a podlahy a pod.,“ vyratúva architekt mesta Peter Kašša. Mesto sa teda rozhodlo riešiť rekonštrukciu sály komplexne. Projekt navrhol aj zmenu dispozičného riešenia. „Rečnícky pult bude v strede, povedie k nemu bezbariérový mobilný vstup, vznikne väčší priestor medzi jednotlivými sedeniami a ľudia budú zo všetkých miest lepšie vidieť na to, čo sa deje aj vďaka dvom LCD obrazovkám,“ vysvetľuje Kašša.

Mesto sa rekonštrukciou zasadačky zaoberalo ešte v roku 2008, vtedajší projekt architekta Mareka Danihela sa ale nerealizoval. V roku 2017 bol na riešenie priestoru privolaný dizajnér Štefan Schneider z Technickej univerzity vo Zvolene. „Bol som milo prekvapený, keď ma mesto oslovilo, som Zvolenčan, dokonca isté obdobie som bol aj poslanec. Zadanie bolo navrhnúť priestor tak, aby poslanci dobre rozhodovali,“ hovorí žartom Štefan Schneider. „Dôležité bolo vyčistenie priestoru, vytvorenie príjemnej atmosféry. Pomôže tomu nielen veľká výška sály, ktorá je jednou z hlavných výhod priestoru, ale osvetlenie, ktoré celú miestnosť presvetlí,“ vysvetľuje Schneider. „Dizajn v priestore je funkčný, minimalistický, vybrali sme aj niekoľko originálnych prvkov, ktoré dotvárajú výnimočnosť sály. Napríklad stoličky, ktoré sú mobilné a budia dojem, akoby kráčali dopredu alebo vešiaky z tradične ohýbaného dreva, ktorých dizajn navrhol absolvent Katedry dizajnu nábytku a interiéru Technickej univerzity. Museli sme zároveň myslieť na to, aby sála ladila so zvyškom budovy, ktorá bola postavená vo funkcionalistickom štýle,“ dodáva známy dizajnér.

Sála by po rekonštrukcii mala slúžiť širokej verejnosti. „Je to miestnosť s kapacitou 116 miest. Je určite vhodná aj na stretnutia rôznych organizácií či spolkov, debaty, diskusie, prednášky. Budem rada, ak nová príjemná sála poslúži širšej verejnosti než predtým,“ dodáva primátorka Lenka Balkovičová. Sála by mala byť hotová v priebehu februára.

-ej-


 
 


Úvodná stránka