Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu

VZN podľa dátumu schválenia

Trhový poriadok Ivanko

Schválené: 22.2.2000

Vyhlásené: 7.3.2000

Účinnosť: 21.3.2000

upravujúci podmienky predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach v zmysle zákona č. 178/1998 Zb. a VZN mesta Zvolen č.43. Trhový poriadok je platný pre trhové miesto-trhovisko, ktorého správcom je Vladimír Ivanko, bytom Zvolen, Dukelských hrdinov č.18. Správa sa vykonáva prostredníctvom správcu.

Čl.1
Určenie priestranstva trhoviska
Trhovisko je vymedzený zastavaný pozemok, nachádzajúci sa na parcelách č. 1500/2 a 1500/4 v k.ú. Zvolen podľa situačného snímku, ktorý je súčasťou tohto trhového poriadku.

Čl. 2
Oprávnenie na predaj
Na trhovisku môžu predávať:
1.právnické a fyzické osoby oprávnené na podnikanie podľa zákona č.455/91 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších zmien a doplnkov.
2. samostatne hospodáriaci roľníci na základe Osvedčenia vyplývajúceho §-u 12a až 12e zákona č.219/91 Zb. o súkromnom podnikaní občanov,
3. drobnochovatelia a pestovatelia na jednorázové povolenie k predaju prebytkov vydaného MsÚ Zvolen,
4. autori ľudových umeleckých predmetov bez podnikateľského oprávnenia v zmysle zákona č.35/1965 Zb.
Na trhovisku nesmú predávať:
a) osoby mladšie ako 18 rokov,
b) zahraničné osoby bez oprávnenia na podnikanie

Čl. 3
Druhy predávaných výrobkov a poskytovaných služieb na trhovisku
1. Povolený sortiment predaja na trhovisku
1.1. rastlinné produkty z vlastnej poľnohospodárskej výroby,
1.2. živočíšne produkty, ako sú slepačie vajcia (s možnosťou ich presvecovania a musí byť k dispozícii chladiarenské zariadenie)) a včelie produkty (med len zmyslovo a hygienicky bezchybný a plnený do zdravotne vyhovujúcich obalov s označením názvu, hmotnosti, dátumu plnenia a doby použiteľnosti), trhovník musí mať doklad veterinárnej správy z miesta pôvodu potraviny,
1.3. huby na základe "Osvedčenia o základných znalostiach húb", vydaného príslušnou skúšobnou komisiou pri Štátnom zdravotnom ústave v mieste bydliska, huby musia byť rozkrojené jedným pozdĺžnym rezom,
1.4. kvety,

2. Povolené druhy poskytovaných služieb na trhovisku
2.1. pohostinské a reštauračné služby, rýchle občerstvenie a stravovanie,
2.2. brúsenie nožov, nožníc a nástrojov,
2.3. oprava dáždnikov,

3. Zakázaný predaj výrobkov na trhovisku
3.1. zbrane a strelivo,
3.2. výbušniny a pyrotechnické výrobky,
3.3. tlač a iné veci, ktoré ohrozujú mravnosť,
3.4. tabak a tabakové výrobky,
3.5. lieh, destiláty a spotrebiteľsky balené alkoholické nápo je,
3.6. jedy, omamné a psychotropné látky,
3.7. lieky,
3.8. automobily, motocykle, ich súčiastky a príslušenstvo,
3.9. chránené druhy živošíchov a nebezpečné živošíchy,
3.10.živé zvieratá s výnimkou trhových konzumných rýb, vyžadu je sa však veterinárne osvedčenie,
3.11. surové mlieko, všetky druhy,
3.12. mliečne výrobky z tepelne neošetreného mlieka,
3.13. mäso jatočných zvierat, hydiny a drobných zvierat, zveri nu,
3.14. potraviny neznámeho a podozrivého pôvodu.

Čl. 4
Trhové dni, predajný čas
pondelok - sobota 8.00 - 18.00 hod.

Čl. 5
Podmienky predaja
1. Podmienkou predaja je pridelenie, resp. umiestnenie predajného zariadenia v priestoroch určeným správcom trhoviska, alebo určenie miesta predaja. Poplatky za predajné zariadenie, alebo predajné miesto za účelom umiestnenia predajného zariadenia sa dojednávajú so správcom trhového miesta individuálne v zmysle platného zákona o cenách.
2. Právnické a fyzické osoby predávajúce potravinárske a poľnohospodárske výrobky musia dodržiavať hygienické a ostatné osobné predpisy a zodpovedajú za zdravotnú nezávadnosť predávaného tovaru.
3. Predávajúci musia dodržiavať zásady osobnej hygieny, osobnú čistotu a ak to povaha tovaru vyžaduje musia mať aj zdravotný preukaz.
4. Predávaný tovar musí zodpovedať príslušným normám a všetky potraviny predávané na trhovom mieste musia byť zdravotne nezávadné a biologicky hodnotné. Zelenina, ovocie, zemiaky a lesné plody musia byť očistené, zbavené hliny a zvädnutých častí, musia byť akostne roztriedené a počas predaja uložené v debnách alebo košoch, resp. vyložené na trhových stoloch.
5. Predaj z automobilov je na trhovisku zakázaný.
6. Orgány veterinárnej a hygienickej služby môžu obmedziť alebo zakázať predaj niektorých druhov poľnohospodárskych alebo živočíšnych produktov vzhľadom na podmienky predaja, akosť tovaru a nákazovú alebo epidemiologickú situáciu.

Čl.6
Práva správcu trhoviska
Správca trhoviska kontroluje u predávajúceho:
- oprávnenie na podnikanie v danej oblasti a povolenie na predaj výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, op-
rávnenie na podnikanie a doklad o nadobudnutí tovaru sa nevyža dujú, ak ide o predaj vlastných použitých výrobkov občanmi me dzi sebou v primeranom množstve,
- doklad o nadobudnutí tovaru,
- používanie elektronickej registračnej pokladnice,
- udržiavanie poriadku, hygieny a čistoty počas predaja výrobkov a poskytovania služieb a po ich skončení,
- dodržiavanie trhového poriadku,
- pri predaji húb osvedčenie o znalosti húb predávajúceho a zabezpečuje odborníka na kontrolu predaja húb,
- správca tržnice vykonáva dozor nad prevádzkou trhoviska.

Čl. 7
Povinnosti predávajúcich na trhových miestach
- označiť svoje predajné zariadenie obchodným menom a sídlom, resp. miestom podnikania, menom a priezviskom osoby zodpovednej
za obchodnú činnosť a prevádzkovou dobou,
- dodržiavať trhový poriadok trhoviska,
- používať elektronickú registračnú pokladnicu podľa osobitných predpisov,
- udržiavať miesto predaja výrobkov a poskytovania služieb v čistote, po skončení predaja zanechať predajné miesto čisté a upratané,
- zreteľne označiť predávané výrobky a poskytované služby cenou,
- dodržiavať hygienické, bezpečnostné a protipožiarné opatrenia,
- viesť autorizovanú inšpekčnú knihu
Predávajúci na trhovom mieste je povinný predložiť správcovi trhového miesta a orgánu dozoru:
- doklad o oprávnení na podnikanie, povolenie na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste a preukaz totožnosti,
- povolenie na úžívanie predajného zariadenia a doklad o zaplate ní nájomného
- zdravotný preukaz a posudok príslušného orgánu na ochranu zdravia, ak to vyžaduje charakter predávaného tovaru a poskyto vaných služieb,
- pri predaji húb doklad o ich znalosti,
- pri predaji lesných plodín doklad o ich nadobudnutí a v prípade väčšieho množstva (nad 10 kg) aj súhlas vlastníka pozemku,
- autorizovanú inšpekčnú knihu s výnimkou osôb uvedených v čl.2 bod 2,3 a 4.

Čl. 8
Povinnosti správcu
- zabezpečenie odpadových nádob na dočasné uskladnenie odpadu a ich pravidelné vyprázdňovanie,
- vyvesenie trhového poriadku na viditeľnom mieste,
- spolupracovať s orgánmi vykonávajúcimi na tržnici alebo trhovisku kontrolnú činnosť, viesť evidenciu v inšpekčnej kni he,
- zabezpečenie podmienok pre ochranu zdravia, bezpečnosti a po žiarnej ochrany.

Čl.9
Kontrolná činnosť, sankcie
Za dodržiavanie povinností v tomto trhovom poriadku je zodpovedný správca trhoviska. Pri porušení povinností stanovených v tomto trhovom poriadku je správca trhoviska povinný ihneď pozastaviť predaj tovaru. V opakovaných prípadoch zabezpečiť ukončenie predaja a dať návrh na OkÚ na začatie priestupkového konania.
Nedodržiavanie ustanovení VZN č.43 a trhového poriadku sa považuje za porušenie § 46 zák.č.372/90 Zb. o priestupkoch.

Čl. 10
Záverečné ustanovenia
Tento trhový poriadok schválený ako VZN č.56 nadobúda účinnosť 15. dňom od jeho zverejnenia na úradnej tabuli mesta.



Vladimír Ivanko Ing., správca trhoviska
Vladimír Maňka, primátor mesta Zvolen

Poznámka: 56



Úvodná stránka